poniedziałek, 10 listopada 2014

Karpatka

Karpatka to znane i lubiane ciasto, wykonane z ciasta parzonego i budyniowego kremu. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, od siebie dodałam ekstrakt waniliowy.
Karpatka
Ciasto parzone
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
Zagotować szklankę wody z masłem, dodać szklankę mąki i dalej gotować rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i ucierać mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec kolejno w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Krem
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • masło 200g
Zagotować jedną szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance zimnego mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki. Całość chwilę gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu, rozcierać ewentualne grudki. Dodać ekstrakt z wanilii i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Upieczone ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki. 


4 komentarze:

  1. Wspaniała wyszła, kocham karpatkę. Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, a wieki już nie jadłam... Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam, chętnie sięgnęłabym po kawałek ;) przypomina mi czasy z domu rodzinnego.

    OdpowiedzUsuń