Ciasto Wiewiórka
Typowo jesienne ciasto z jabłkami i orzechami, zwane Wiewiórką lub ciastem amerykańskim. Bardzo smaczne.
Ciasto Wiewiórka
- 4 jajka
 
- 3/4 szklanki cukru
 
- 1/2 szklanki oleju
 
- 2 szklanki mąki
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 1 łyżeczka sody
 
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich Piątnica
 
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
 
- 3 jabłka
 
Białka ubić, dodac cukier, a następnie żółtka. Powoli dodawać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i sodą, wymieszać delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełożyć na niedużą blaszkę ok. 24x24 i piec ok. 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie robiłam go, Twoje wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń