sobota, 15 listopada 2014

Bułki z pieczarkami

Były już cebularze, które uwielbiam, teraz przyszła pora na bułki z pieczarkami, zwane przez niektórych pieczarkarze. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Bułki z pieczarkami
ciasto:
  • 30dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g masła
  • 1 jajko
Farsz
  • 400g pieczarek
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • oregano
  • łyżka oleju
  • żółty ser
Mleko podgrzać, aby było letnie, dodać drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać jajko, sól i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na kulki i spłaszczać na placki. Farsz przygotować w trakcie wyrastania ciasta. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dosmakować solą, pieprzem i oregano. Wyłożyć farsz, posypać startym serem i odstawić na 15 minut. Piec ok. 30 minut do zrumienienia w 180 stopniach. 

2 komentarze: