środa, 16 kwietnia 2014

Sos tatarski

Sos tatarski jest idealnym dodatkiem do wędlin, mięs i jaj, niezastąpiony na Wielkanocnym stole. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Majonez wymieszałam z jogurtem naturalnym, jest trochę mniej kaloryczny, jogurt również złagodził smak majonezu.
Sos tatarski
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 8-10 pieczarek marynowanych
  • 1 mała cebula czerwona
  • szczypiorek
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Jajka, ogórki, pieczarki, cebulę oraz szczypiorek drobno pokroić. Składniki wrzucić do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Dodać do reszty składników. 



Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc

3 komentarze:

  1. Ja do sosu tatarskiego dodaję jeszcze chrzan ( ale nie dodaję cebuli) . Sos świetnie pasuje do jajek i wędlin . http://hit2011.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) i ten kubeczek na pierwszym zdjęciu...śliczny!

    OdpowiedzUsuń