sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek Snicers

U mnie w domu nie ma tradycji pieczenia mazurków, zawsze robiliśmy zwykłe placki typu sernik, makowiec. W tym roku zrobiłam mazurek Snicers, który robi się bardzo szybko.

Mazurek Snicers
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • pół kostki masła 125g
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • masa kajmakowa lub krówkowa w puszce
  • 2 łyżki mleka
  • 200g orzechów ziemnych
  • czekolada
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę, brzegi zostawić wyższe, nakłuć ciasto widelcem. Upiec w piekarniku w  180 stopniach przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Masę podgrzać wraz z mlekiem. Posmarować nią ciasto, wyłożyć orzechy ziemne i polać rozpuszczoną czekoladą. 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

  1. U mnie też w tym roku po raz pierwszy mazurek się pojawia :)

    OdpowiedzUsuń