wtorek, 22 kwietnia 2014

Rolada z kurczakiem i pieczarkami

Rolada z kurczakiem i pieczarkami jest naprawdę smaczna i bardzo ładnie wygląda na talerzu. Można ją podać zarówno na ciepło na obiad, jak również jako wędlinę na kanapki.




Rolada z kurczakiem i pieczarkami

  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 25dag sera żółtego
  • 3 piersi z kurczaka
  • 30dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Żółtka zmiksować z majonezem. Ubić białka i dodać do żółtek. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Blachę piekarnikową (30x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować oliwą. Wylać masę jajeczną. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić i oderwać papier do pieczenia, uważając aby nie rozerwać ciasta jajecznego.

Piersi z kurczaka odsączyć na ręczniku papierowym, przekroić na pół jak na kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć do odparowania wody i też doprawić. Na upieczoną masę jajeczną wyłożyć kotlety, a następnie pieczarki, zawinąć w roladę (dobrze pomóc sobie jakąś ściereczką). Można zawinąć w sreberko, wtedy łatwiej sie to zwija. Piec w piekarniku ok. 45-60 minut w 180 stopniach, aby mięso się dobrze upiekło w środku. Jeśli kotlety były cienkie można piec krócej, jeśli były dość grube piec dłużej. 


Pieczarkowy Tydzień 2014Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz: