Tort
Tiramisu
Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
- 8 łyżek stołowych cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- wydrylowane wiśnie
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego
ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka,
a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną,
wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyłożyć wiśnie. Piec w piekarniku
w 180 stopniach przez ok. 45 min. Po wystygnięciu przekroić na 3 blaty.
Krem
- 4 żółtka
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki mleka
- 500g mascarpone
- 3 białka
Dodatkowo
- Szklanka kawy przestudzonej
- Kakao
- Żelatyna( jeśli masa jest zbyt płynna)
Żółtka i cukier utrzeć w misce żaroodpornej na kremową masę, dodać
mleko i dalej chwilę ubijać.
Zagotować wodę w garnku, nad tym garnkiem umieścić miskę z masą i
mieszać aż masa zgęstnieje, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Do masy dodać serek mascarpone, wymieszać. Ubić białka i wymieszać
z masą. Jeśli masa jest zbyt płynna można dodać nieco żelatyny.
Blaty biszkoptowe polać kawą, można również nieco alkoholu i
wyłożyć część masy i posypać kakao, ułożyć kolejny blat itd. Wierzch posypać
kakao. Ciasto włożyć do lodówki.
na pewno pyszny ten tort:)
OdpowiedzUsuń