Odchudzony
kebab
Mięso
i marynata
- Pierś z kurczaka
- Ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła
- Papryka słodka
- Łyżka oliwy z oliwek
- Troszkę soli i pieprzu
Dodatki
- Bułka pełnoziarnista wielozbożowa
- pomidor
- ogórek
- cebula czerwona
- kapusta pekińska lub sałata
Sos
czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- szczypta ziół prowansalskich
- sok z połówki cytryny
- sól morska
- pieprz
Przygotować marynatę do mięska, wycisnąć czosnek przez praskę i
wymieszać przyprawy z oliwą i z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Zostawić w
lodówce na 1h.
Następnie przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, koperek, zioła, cytrynę, sól i pieprz. Wymieszać i
odstawić do lodówki.
Po godzinie usmażyć mięsko na patelni teflonowej bez dodatku
tłuszczu, ponieważ zawarty był w marynacie. Następnie przekroić bułkę
pełnoziarnistą na pół, posmarować sosem czosnkowym z obu stron, nakładać
kolejno: kapustę lub sałatę, pomidora, ogórka, cebulę czerwoną i mięsko, polać
sosem i gotowe!
i takie mają być, chude;p sama takie preferuję, często podaję Połówkowi;))
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki :D
OdpowiedzUsuńMniam, to jest o niebo lepsze od budkowych kebabów na mieście o nad ranem po imprezie :P Zawsze tylko siedzę i patrzę jak moi znajomi wcinają ochoczo te buły, a ja się cieszę, że tego w siebie nie pakuję :P
OdpowiedzUsuńpycha !! :)
OdpowiedzUsuń