Ptasie mleczko na zimno
Tym razem deser idealny na upały. Ptasie mleczko na zimno rozpływa się w ustach.
Ptasie mleczko na zimno
- 1 paczka biszkoptów
- 2 szklanki mleka
- 2 bite smietany w proszku - śnieżki
- 2-3 galaretki owocowe
- owoce
Tortownicę o śr. 23cm wyłożyć biszkoptami. Można również pominąć biszkopty. Przygotować pierwszą warstwę - galaretkę o dowolnym smaku rozpuścić w połowie zalecanej wody - 250ml, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie do miski wlać szklankę mleka, dodać śnieżkę i zmiksować do ubicia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę ostrożnie wlać na biszkopty, aby nie podeszły do góry. Wstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu wylać następną warstwę przygotowaną tak samo z innego smaku galaretki. Na koniec można wylać galaretkę przygotowaną już wg instrukcji na opakowaniu. Posypać owocami. Niestesty moja tortownica była za mała i galaretka się już nie zmieściła.
proste i wygląda smacznie :))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ladies cooking