Sos
pieczarkowy z kurczakiem
- 30 dag pieczarek
- Jedna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- marchewka
- kilka łyżek śmietany
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- koperek
- kostka rosołowa
Zagotować litr wody (można więcej). Do gotującej się wody, wrzucić
pokrojoną w kostkę 1 cebulę i pokrojoną w krążki marchewkę, dodać kostkę
rosołową. Kurczaka i pieczarki pokroić i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, smażyć chwilę, przyprawić i dodać do bulionu. Chwilę gotować, dodać
śmietanę. Zrobić zasmażkę: mąkę podsmażyć na suchej patelni, kiedy zrobi się
lekko brązowa, zalać małą ilością wody, rozmieszać, dolać do sosu. Dosmakować
solą i pieprzem. Posypać koperkiem i pietruszką. Podawać z ziemniakami, kaszą
gryczaną lub makaronem.
to musi byc pyszne
OdpowiedzUsuń