wtorek, 21 marca 2017

Pieczeń na kanapki (z dodatkiem oleju rzepakowego)

Pyszna pieczeń mięsna na kanapki, idealna na Wielkanocne śniadanie. Bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta sklepowa, bez zbędnych dodatków, wypełniaczy i konserwantów.

Pieczeń na kanapki (z dodatkiem oleju rzepakowego)
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 30dag pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć 2 łyżkach oleju rzepakowego i wystudzić. Przełożyć do mięsa mielonego, dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i dobrze wyrobić mięso ręką. Keksówkę o wymiarach 10x30cm wysmarować olejem rzepakowym i masę mięsną przełożyć do formy. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. 



Do przygotowania Pieczeni rzymskiej użyłam oleju rzepakowego. Trzy powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego to jego uniwersalność oraz neutralny smak - nadaje się zarówno do smażenia i pieczenia, do ciast, babeczek oraz potraw słonych. W dodatku olej ten zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawiera także wiele cennych witamin potrzebnych naszemu organizmowi. 

3 komentarze:

  1. Super :) Cieszę się, że po tym "boomie" na olej kokosowy zaczynamy również doceniać swój rodzimy olej rzepakowy, on nie jest wcale taki zły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam pieczenie :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń