niedziela, 23 listopada 2014

Syrop imbirowy

W tym roku pierwszy raz zrobiłam syrop imbirowy z miodem. Syrop wspomaga odporność, działa przecizapalnie i rozgrzewająco, dlatego sprawdza się przy przeziębieniach. Bardzo dobry na kaszel. Miód należy dodać już do zimnego syropu, aby nie stracić jego cennych właściwości.
Syrop imbirowy
  • 70g świeżego imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki miodu
Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować ok. 20 minut. Wystudzić i przecedzić przez sito. Dodać miód i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Pić kilka łyżeczek dziennie.

Rozgrzewające napoje na jesieńWspomagam odporność

2 komentarze:

  1. Witam w akcji, podczas chemioterapii imbir dziala przeciwymiotnie co jest dla chrych bardzo wazne, dodatkowo ma wiele substancji o dzialaniu przeciwbakteryjnym. Fajny ten syrop.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny dodatek do jesiennych herbat:)

    OdpowiedzUsuń