Oryginalny przepis Ikea
Bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Składniki na ok. 30 bułeczek
- 25g drożdży
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 75g masła roztopionego
- 70g cukru
- 500g mąki
- 75g masła
- 75g cukru
- 2 łyżki cynamonu
- białko do smarowania
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i można posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńPrawie czuję, jak pachną :)
Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńsliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne bułeczki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. Śliczne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńmam zamiar je zrobić od... ho, ho ho.. ciągle mi wypadają z głowy!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo takie lubię :) Tobie wyszły cudowne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję! :)