Przepis na ikeowe szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Proporcje zmniejszyłam o połowę i tak wyszło bułeczek dość sporo. Pięnie pachną i wyglądają i są bardzo smaczne. Oryginalny przepis Ikea
Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na ok. 30 bułeczek
25g drożdży
1 szklanka mleka (250ml)
75g masła roztopionego
70g cukru
500g mąki
Nadzienie
75g masła
75g cukru
2 łyżki cynamonu
białko do smarowania
Zrobić zaczyn, do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Odstawić na kilka minut to wyrośnięcia. Do mąki i roztopionego masła dodać rozczyn i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie zrobić nadzienie - masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i można posypać cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńPrawie czuję, jak pachną :)
Pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńsliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne bułeczki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je. Śliczne Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńmam zamiar je zrobić od... ho, ho ho.. ciągle mi wypadają z głowy!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo takie lubię :) Tobie wyszły cudowne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję! :)