Latem pijemy zdecydowanie więcej, ale co wybrać żeby było zdrowo? Najczęściej wybieram wodę, bo ona gasi pragnienie najlepiej. Lubię również zieloną herbatę oraz ziołowe herbatki, oczywiście najlepiej bez cukru. W sklepach półki uginają się od kolorowych napoi i soków, które w składzie oprócz dużej ilości cukru a co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego mają mnóstwo innych niepotrzebnych dodatków.
Nie zawsze mamy czas przygotować sobie coś do picia zwłaszcza jeśli jesteśmy na wakacjach. Fajną alternatywą dla wody jest Zielona herbata Soti w butelkach. To jedyna prawdziwie parzona zielona herbata w butelce.
Przygotowana z unikalnego gatunku zielonej herbaty
Gyokuro, który zawiera
naturalne katechiny, L-teaninę, garbniki oraz antyoksydanty. W składzie nie ma cukru, stewii i żadnych chemicznych dodatków. Jedynie parzona zielona herbata.
Jak smakuje? Jak zielona herbata, jednak ma specyficzny intensywny gorzki smak.
Herbata ta jest parzona w specjalny sposób dzięki czemu zachowuje 3 razy więcej antyoksydantów niż parzona w warunkach domowych.
Zalety SOTI Natural:
- przyspiesza metabolizm,
- reguluje procesy trawienia,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową,
- idealnie gasi pragnienie.
Cieszę się, że na rynku pojawiają się takie ciekawe produkty, które są alternatywą dla kolorowych napoi nafaszerowanych chemią i konserwantami. Polecam wypróbowanie Soti.
Więcej informacji o Soti znajdziecie na stronie http://www.sotinatural.com/
Strony
▼
środa, 19 sierpnia 2015
wtorek, 18 sierpnia 2015
Cukinia - najlepsze przepisy
Przepisy na dania z cukinią, również na słodko. Smacznie, zdrowo i dietetycznie.
Przekąski
Chipsy cukiniowe
Obiady
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Warzywa po prowansalsku
Smażona cukinia
Placuszki z cukinii
Desery
Babeczki z cukinią
Przetwory
Ketchup z cukinii
Przekąski
Chipsy cukiniowe
Frytki z cukinii
Paluszki grillowane
Pasztet z cukinii
Obiady
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą i warzywami
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Burgery z indyka z cukinią
Pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami
Potrawka z mięsa z rosołu z warzywami
Zapiekana kasza z kurczakiem i cukinią
Pieczony łosoś z warzywami
Leczo
Ratatuj z warzywamiSmażona cukinia
Placuszki z cukinii
Desery
Babeczki z cukinią
Ketchup z cukinii
Sałatka warzywna z cukinią, papryką, cebulą
Sałatka z cukinii, czosnkiem i chilli
Dżem z cukinii
niedziela, 16 sierpnia 2015
Ciasto Malinowa Chmurka
Niezdecydowanym serdecznie polecam to ciasto. Cieniutkie kruche ciasto, galaretka z dużą ilością malin, pyszny śmietankowy krem i chrupiąca beza migdałowa. Pycha! Ciasto zrobiłam troszkę grubsze, a do kremu dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał podczas upałów.
- 4 żółtka
- 30g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g mąki
- 100g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić formę ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach.
- 600g malin
- 2 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić i wrzucić maliny. Włożyć do lodówki do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy- 500ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml wrzącej wody
Śmietanę ubić, dodać cukier, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do kremu cały czas miksując. Schłodzić w lodówce.
Beza z migdałami- 4 białka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40g płatków migdałowych
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na
wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być
chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko
przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na
wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
czwartek, 13 sierpnia 2015
Dietetyczna cukinia faszerowana
Dietetyczna cukinia faszerowana kaszą, mięsem z indyka i warzywami. Bardzo delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Farsz pasuje również do papryki.
Cukinia faszerowana kaszą, mięsem i warzywami
Składniki dla 2 osób
Cukinia faszerowana kaszą, mięsem i warzywami
Składniki dla 2 osób
- 2 średnie cukinie
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej
- 30dag mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła: tymianek, bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
niedziela, 9 sierpnia 2015
Sernik na zimno
Lekki, orzeźwiający, idealny deser na upał. Sernik na zimno na jogurcie naturalnym i serkach homogenizowanych z malinową galaretką i owocami. Na spód można użyć gotowych biszkoptów lub upiec z 2 jajek (tak jak w tym przepisie). Pycha!
Sernik na zimno
- biszkopty
- 500g jogurtu naturalnego
- 400g serka waniliowego homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
- 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 700ml wody
- maliny i borówki
wtorek, 4 sierpnia 2015
Frytki z cukinii
Zamiast tłustych, smażonych, ziemniaczanych frytek polecam pieczone w piekarniku, delikatne, dietetyczne frytki z cukinii w ziołach i otrębach.
Frytki z cukinii
Frytki z cukinii
- 3 młode cukinie
- tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki otrębów (u mnie żytnie, ale mogą być owsiane)
- 1 łyżka oleju