Dietetyczna cukinia faszerowana kaszą, mięsem z indyka i warzywami. Bardzo delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Farsz pasuje również do papryki.
Cukinia faszerowana kaszą, mięsem i warzywami Składniki dla 2 osób
2 średnie cukinie
8 łyżek kaszy jęczmiennej
30dag mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła: tymianek, bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz
Kaszę ugotować al dente. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju, dodać mięso mielone, startą marchewkę, koncentrat i pomidory pokrojone w kostkę. Dusić do miękkości, dodać ugotowaną kaszę, dosmakować ziołami, solą i pieprzem. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek, posolić. Wydrążoną cukinię pokroić i dodać do farszu. Do łódek cukiniowych nakładać farsz. Piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe posypać pietruszką.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko :) Pycha! Dziękuję za udział w akcji "Danie pachnące ziołami"
OdpowiedzUsuń