Konfitura żurawinowa
Świeżą żurawinę można kupić już pod koniec września. W tym roku kupiłam bezpośrednio od ludzi, którzy uprawiają żurawinę u siebie koło domu. Zakupiłam ją dopiero przed samy świętami i szybko wzięłam się za przetwory.
Dlaczego warto jeść żurawinę? Ponieważ ma działanie antybakteryjne i chroni nasz układ moczowy, działa również antynowotworowo, posiada dużo błonnika i witamin. A w dodatku jest bardzo smaczna zarówno z mięsem, jak do naleśników na słodko.
Konfitura z żurawiny
- 2kg świeżej żurawiny
- 2 szklanki wody
- ok. 60dag cukru
Można zmielić żurawinę w maszynce do mielenia mięsa, podlać wodą, zagotować i dodawać cukier lub po prostu wrzucić żurawinę do dużego garnka bez mielenia, zalać wodą i kiedy się rozgotuje dodać cukier. Uwaga bo niezmielona żurawina nieco strzela, lepiej gotować ją pod przykryciem. Żurawina nie porzebuje żadnych zagęszczaczy, sama robi się jak galaretka.
Super pomysł! Powoli dojrzewam do domowych przetworów i wytworów. Na pewno skorzystam. Piękne, minimalistyczne i apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńa do kiedy i gdzie mogę kupić świeżą żurawinę?jaka cena orientacyjnie za kg?
OdpowiedzUsuńmam tylko suszoną:(
Myślę, że jeszcze można kupić świeżą żurawinę, proponuję pochodzić po targowiskach, widziałam niedawno również w Tesco w opakowaniach po 500g. Ja moją kupiłam od ludzi, którzy uprawiają ją koło domu i płaciłam 12zł za 1kg.
UsuńAleż ma cudowny kolor! Zrobię sobie taką :)
OdpowiedzUsuń