Wieniec cynamonowy
Pyszny drożdżowy, pachnący cynamonem wieniec. Zniknął bardzo szybko, zdążyłam zrobić jedno zdjęcie.
Wieniec cynamonowy
Inspiracja
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 20g drożdży świeżych
- 350g mąki pszennej
- 50g masła topionego
- 1 żółtko
- szczypta soli
Zrobić zaczyn. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto z resztą składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- 50g masła topionego
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem stopionym (zostawić trochę), posypać cynamonem i cukrem (dość obficie). Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Następnie rozciąć wzdłuż zrolowanego ciasta, ale nie do końca. Dwa końce zapleść i utworzyć wieniec. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masła i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Cudowny - już wyobrażam sobie jego smak z ciepłym mlekiem o poranku :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym... :D
OdpowiedzUsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.