Ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami. Jeden z najlepszych jabłeczników, a w dodatku banalnie prosty do przygotowania.
Jabłecznik biszkoptowy
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (ok. 35x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, wystudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa
- 2kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do wyparowania wody. Dodać cukier i cynamon jeszcze chwilę gotować. Wystudzić. Następnie nałożyć na blat i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy biszkopt nawilgnie od jabłek.
Bo piękno tkwi w prostocie :)
OdpowiedzUsuńlubię każdą wersje szarlotki:)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku jabłecznik bardzo wskazany :)
OdpowiedzUsuń