czwartek, 26 grudnia 2013

Karkówka z sosem cebulowym

Karkówka jest  bardzo soczysta i aromatyczna. Sos jest gęsty sam w sobie poprzez zblendowanie cebuli i selera, więc nie trzeba go zagęszczać mąką.
Karkówka z sosem cebulowym
  • 600g karkówki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka
Mięso pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, nasmarować mięso przyprawami i czosnkiem. Posypać pokrojoną w kostkę cebulą. Wstawić mięso do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie upiec w rękawie przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. 
Sos
  • 1 szklanka wody
  • sos z upieczonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • mały kawałek selera
  • sól, pieprz
Cebule i seler pokroić, wrzucić do gotującej się szklanki wody. Gotować do miękkości. Dodać sos z upieczonego mięsa. Dosmakować solą i pieprzem, zmiksować całość. 


1 komentarz: