Karkówka z sosem cebulowym
Karkówka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Sos jest gęsty sam w sobie poprzez zblendowanie cebuli i selera, więc nie trzeba go zagęszczać mąką.
Karkówka z sosem cebulowym
- 600g karkówki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka
Mięso pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, nasmarować mięso przyprawami i czosnkiem. Posypać pokrojoną w kostkę cebulą. Wstawić mięso do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie upiec w rękawie przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Sos
- 1 szklanka wody
- sos z upieczonego mięsa
- 2-3 cebule
- mały kawałek selera
- sól, pieprz
Cebule i seler pokroić, wrzucić do gotującej się szklanki wody. Gotować do miękkości. Dodać sos z upieczonego mięsa. Dosmakować solą i pieprzem, zmiksować całość.
ojeej, kawał porządnego mięsa w pysznym sosie!
OdpowiedzUsuń