niedziela, 29 grudnia 2013

Kurczak faszerowany

Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości. Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie kości. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak również na wędlinę (galantyna z kurczaka). Na zdjęciach widoczna jest mała część kurczaka, ale tylko dlatego że akurat w tym miejscu było mało mięsa, w częsci z piersiami kurczaka mięsa białego jest zdecydowanie więcej. 

Kurczak faszerowany
  • 1 kurczak pozbawiony kości
  • 60dag łopatki wieprzowej
  • 1 papryka świeża
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka słodka
Kurczaka rozłożyć na desce, do środka włożyć przyprawione mięso mielone wymieszane z pokrojoną w kostkę papryką. Zwinąć kurczaka, związać nićmi i wykałaczkami. Skórę natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Piec w rękawie w piekarniku ok. 2 godziny w 180 stopniach. 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na domową wędlinę do kanapek. Mięsko wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń