Kurczak faszerowany
Kurczaka w tej postaci robiłam pierwszy raz, ponieważ potrzeba do niego kurczaka bez kości. Z małą pomocą udało się tacie wyjąć wszystkie kości. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak również na wędlinę (galantyna z kurczaka). Na zdjęciach widoczna jest mała część kurczaka, ale tylko dlatego że akurat w tym miejscu było mało mięsa, w częsci z piersiami kurczaka mięsa białego jest zdecydowanie więcej.
Kurczak faszerowany
- 1 kurczak pozbawiony kości
- 60dag łopatki wieprzowej
- 1 papryka świeża
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, papryka słodka
Kurczaka rozłożyć na desce, do środka włożyć przyprawione mięso mielone wymieszane z pokrojoną w kostkę papryką. Zwinąć kurczaka, związać nićmi i wykałaczkami. Skórę natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Piec w rękawie w piekarniku ok. 2 godziny w 180 stopniach.
Bardzo fajny pomysł na domową wędlinę do kanapek. Mięsko wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, super pomysł;)
OdpowiedzUsuń