Paszteciki z grzybami i mięsem
Z podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecików
Ciasto
- ½ szklanki mleka
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50g stopionego masła
- 350g mąki
- 1 jajko całe
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
- 1 łyżeczka soli
- 200g mięsa z rosołu
- garść kiszonej ugotowanej i pokrojonej kapusty
- 2 garście ugotowanych suszonych grzybów
- 300g pieczarek
- 2 cebule
Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Fajne :) Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, koniecznie będą musiały być na święta :)
OdpowiedzUsuń