Karkówka po żydowsku
Karkówka przyrządzona w taki sposób smakuje wyśmienicie. Jest to zupełnie inny sposób podania niż robię to zazwyczaj i bardzo smakowała mojej rodzinie. Przepis z gazetki Przyślij przepis.
Karkówka po żydowsku
- 1kg karkówki
- 40dag pieczarek
- 3 cebule
- 5 ogórków konserwowych
- 1 szklanka zalewy z ogórków
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, majeranek, mąka
Karkówkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Można odstawić na jakiś czas do lodówki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na olej po mięsie, wrzucić pokrojone pieczarki i cebule, dosolić i podsmażyć. Ogórki pokroić w kosteczkę. Zrobić sos: wymieszać zalewę z ogórków, przecier i ketchup, dodać trochę pieprzu. Na mięso położyć ogórki, pieczarki i cebule i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Pewnie mojej rodzinie też by przypadła do gustu. Bardziej im, niż mnie, jak sądzę, bo nie jestem takim mięsożercom, ale na pewno chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
Ciekawy przepis, ale najbardziej podoba mi się nazwa. Wiem, że jest tylko symboliczna, tak jak ryba po grecku, ale uznałam ją za zabawną, bo karkówka nie mogłaby byc po żydowsku- Żydzi nie jedzą wieprzowiny:D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż to zauważyłam i wahałam się czy wpisać tę nazwę, ale jak tak było w gazetce, tak przepisałam :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe :) jednak karkówka z grilla dla mnie zwycięża ;) http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/
OdpowiedzUsuńJa osobiście karkówkę robię na wiele sposobów ale co do karkówki po żydowsku dodaję zamiast ogórków konserwowych ogórki kwaszone wyostrzają smak.Przed podsmażeniem nacieram karkówkę czosnkiem i dopiero wtedy smażę.Sos robię następująco.Na szklankę wywaru rosołu dodaje 2 łyżki kechupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku no i sól i pieprz.To jest dopiero wtedy Pychotka
OdpowiedzUsuńa jedliście wołowinę po Hindusku, albo kurczak wegański?
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za karkówka ale ta smakowała REWELACYJNIE !! Sok z ogórków dodał jej inny smaczek Polecam! ��
OdpowiedzUsuń