Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem
Dziś na obiad lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem. I wyszła najlepsza lasagne jaką jadłam! W moim ogródku jest pełno szpinaku i ciągle szykuję jakieś dania z nim. Niestety jak urwę wielką miskę, to po podsmażeniu zostaje go dosłownie garstka:) Wygląda na pracochłonną, ale nie ma aż tak bardzo dużo z tym pracy, za to dużo zmywania:)
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem
- makaron lasagne
- żółty starty ser
Warstwa czerwona (składniki na 2 warstwy)
- mięso mielone 500g
- 1 cebula
- 400ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszce
- bazylia
- sól, pieprz
Mięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem.
Warstwa szpinakowa
- duża miska szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać szpinak, kiedy ugaśnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Beszamel
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu.
O ja Cię kręcę, porywam kawałek, bo to musi być rewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką wersje:) najlepsza i najzdrowsza:D
OdpowiedzUsuń