Gdy zobaczyłam pęczek szparag w promocyjnej cenie wiedziałam, że muszę je kupić! Tylko zabrakło mi czasu i pomysłu na lepsze wykorzystanie ich, więc po prostu ugotowałam je i rozłożyłam wiórka masła, które pięknie się rozpuściło. Wyszło pysznie!
Jak gotować szparagi?
Zielone szparagi nie potrzebują obierania, wystarczy odciąć lub oderwać ręką końce, które są twarde, a wręcz zdewniałe.
W garnku zagotować wodę, posolić, dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Szparagi włożyć do gotującej się wody tak aby były na stojąco i czubek szparag najlepiej wystawał ponad wodę. Gotować pod przykryciem. Sprawdzać widelcem, jeśli dobrze się wbija znaczy że są gotowe. Szparagi mają być jędrne. Odsączyć i podawać z wiórkami masła jako przystawka lub dodatek do obiadu.
Oj, nie tylko u Ciebie ostatnio królują szparagi. U mnie dzierżą perło razem z truskawkami. :)
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
Niby zwykłe danie, a jednak... idealne:-)
OdpowiedzUsuń