sobota, 4 maja 2013

Szarlotka tatrzańska

Kiedy zobaczyłam zdjęcia szarlotki tatrzańskiej stwierdziłam, że muszę ją zrobić, wygląda naprawdę efektownie i jest również pyszna! Ciasto kruche wychodzi idealne, do tego kwaskowe jabłka - szara reneta. Ciasto jest czasochłonne, ale warte zrobienia. 



Szarlotka tatrzańska


Ciasto

  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny (lub masła)
  • 90g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  •  2 łyżki śmietany 18%

  •  2-3 kg jabłek odmiana szara reneta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę wielkości ok. 22x30 cm (moja miała 25x37 i szarlotka wyszła wysoka) wyłożyć papierem do pieczenia i 2/3 ciasta wylepić formę. Wylepioną formę i resztę ciasta włożyć do lodówki. Następnie obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na połówki lub ćwiartki, i za pomocą malaksera, maszynki do krojenia plastrów lub tarki krojącej w plastry pokroić jabłka na cienkie plasterki. Wszystkie plasterki umieścić w misce, dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać, aby plasterki się nie rozleciały. Na schłodzone ciasto wyłożyć plasterki jabłek warstwowo, jeden na drugim. Docisnąć plasterki delikatnie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160 stopni do zarumienienia. 




10 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie a pewnie pachnie nieziemnskooo ;D
    pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności ;) Z chęcią sama bym taką schrupała !

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotkę zjem w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna, bardzo lubię szarlotki. Muszę przyznać , że marzy mi się taka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, misternie wykonana. Uwielbiam szarlotkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba najlepsza szarlotka ze wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na pracochłonną ale wartą trudu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń