Jakiś czas temu dostałam propozycję przetestowania sosów Tarsmak. Myślałam, że będą to sosy takie typu do dań z grilla, jednak okazało się są to gotowe sosy obiadowe. Nie korzystam z takich gotowców, bo sama wolę ugotować. Jednak sosy miło mnie zaskoczyły bo w swoim składzie nie mają konserwantów.
Na pierwszy ogień poszedł sos Red Thai, który jest dosyć ostry, więc zdecydowałam się go zmieszać z sosem warzywnym.
Sos warzywny w pieczarkami
Składniki: woda, cebula 18%, koncentrat pomidorowy 15%, pieczarka świeża 15%, papryka czerwona i zielona 11%, cukier, olej roślinny, sól, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, przyprawy.
Sos ma dużo warzyw, widocznych gołym okiem - plasterki papryki i pieczarek. Do smaku dodałam nieco bazylii.
Sos Red Thai
Składniki: woda, cebula 18%, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, ogórki konserwowe 3% (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy m.in. gorczyca), skrobia modyfikowana, sól, przyprawy: papryka słodka, curry 0,6% (kolendra, proszek ryżowy, sól, gorcz
Nadaje się do dań kuchni azjatyckiej. W jego składzie są przyprawy takie jak: goździki, kolendra, chilli, curry, ma ostry i charakterystyczny smak.
Sos pieczarkowy
Składniki: pieczarka świeża 35%, woda, cebula, olej roślinny, skrobia modyfikowana, sól, ocet spirytusowy, cukier gorczyca, żółtko jaja w proszku, guma ksantowa, guma guar, aromat, przyprawy, lubczyk suszony.
Sos o kremowej konsystencji i lekko pikantnym smaku, idealny do pulpetów, pieczenie, ziemniaków, makaronów, kasz. Nie podabają mi sie te gumy w składzie, ale lepiej wybrać ten sos z półki sklepowej niż innych firm, które mają masę E..., E... i E... .
Jeśli szukacie czegoś na obiad szybkiego, o przystępnym składzie i cenie, to myślę że z tych sosów będziecie zadowoleni.
Nie widziałam tych sosów nigdzie. I o ile z sosów do spaghetti, czy ostrych pomidorowych/paprykowych czasami korzystam, to na pieczarkowy bym się chyba nie zdecydowała, strasznie mi to 'chemicznie' wygląda.
OdpowiedzUsuń