niedziela, 19 maja 2013

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Maślanka i rabarbar połączenie idealne! Gofry z maślanką były delikatne i pyszne, i ciasto na maślance wyszło również pyszne. Przepis stąd


Maślankowe ciasto z rabarbarem


Składniki na formę 35x25 cm

Ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 70g mąki
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 400g rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.



2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo delikatne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i te ikeowe serwetki, mam je w szafce. są śliczne <3
    ps: pycha ciacho, dziękuję za Twój udział w rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń