Maślankowe ciasto z rabarbarem
Składniki na formę 35x25 cm
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- ¾ szklanki cukru
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 50g masła
- 50g cukru
- 70g mąki
- szczypta soli
- 400g rabarbaru
- 3-4 łyżki cukru
Rabarbar obrać, pokroić w
cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę.
Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż
zrobi się kruszonka.
Rabarbar odsączyć z nadmiaru
soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C,
przez około 30-40 minut.
Wygląda na bardzo delikatne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńno i te ikeowe serwetki, mam je w szafce. są śliczne <3
OdpowiedzUsuńps: pycha ciacho, dziękuję za Twój udział w rabarbarowej akcji :)