niedziela, 19 maja 2013

Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki

Pyszna propozycja na grilla najlepiej smakują z sosem Tzatziki


Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka maggi
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, szczypiorek, pietruszka, koperek
  • przyprawy suszone: kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, chili, rozmaryn
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • patyczki 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem, dodać jajko, świeże zioła i przyprawy, dosmakować maggi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką. Formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki. Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru do zarumienienia. 
Podawać z sosem Tzatziki.

Sos tzatziki
  • 1 ogórek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 serek śmietankowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć. Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz