Grillowane kebabiki z sosem Tzatziki
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebulka
- 1 łyżka maggi
- świeże zioła: bazylia, tymianek, szczypiorek, pietruszka, koperek
- przyprawy suszone: kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, chili, rozmaryn
- 1 jajko
- sól, pieprz
- patyczki
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z mięsem, dodać jajko, świeże zioła i przyprawy, dosmakować maggi, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać najlepiej ręką. Formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki. Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru do zarumienienia.
Podawać z sosem Tzatziki.Sos tzatziki
- 1 ogórek
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 serek śmietankowy
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
- ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć. Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz