Bardzo delikatna ryba z aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym. W sezonie grillowym można kupić za naprawdę małe pieniądze pstrąga świeżego patroszonego.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym
Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)
sok z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ryby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny.
Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać.
Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe.
u mnie ostatnio też pstrąg z czosnkiem i ziołami ale niestety z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń