sobota, 25 maja 2013

Pstrąg grillowany z masłem ziołowo-czosnkowym

Bardzo delikatna ryba z aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym. W sezonie grillowym można kupić za naprawdę małe pieniądze pstrąga świeżego patroszonego.

Grillowany pstrąg z masłem ziołowo-czosnkowym


Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi (najlepiej świeże patroszone)
sok z cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Ryby dokładnie umyć, skropić sokiem z cytryny. 
Przygotować masło: do masła dodać zioła i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek oraz sól, dobrze wymieszać. 
Rybę naciąć, posolić, do środka włożyć masło, a resztę wysmarować rybę na zewnątrz. Rybę zawinąć w folię (każdą osobno). Grillować ok. 20 minut w zależności od żaru grilla. Przewracać co jakiś czas, uważając aby masło nie wylało się z folii. Ryba jest upieczona kiedy oczy są białe. 



1 komentarz:

  1. u mnie ostatnio też pstrąg z czosnkiem i ziołami ale niestety z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń