czwartek, 11 września 2014

Nutella śliwkowa

Krem czekoladowy ze sklepu to sam cukier i tłuszcz. Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera cukru, bo słodycz pochodzi z owoców. Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działają antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)

Nutella śliwkowa (Czekośliwka)
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki surowego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką cukrem, aby puściły sok. Podlać wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii i kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut. 

Śliwka - robaczywka!

4 komentarze:

  1. Moja mama robiła kiedyś coś podobnego tylko dodawała więcej cukru i czekoladę. Twoja opcja podoba mi się jednak bo ma mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiam czekodżem, jest wspaniały.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wspaniały przepis, na pewno kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń