Nutella śliwkowa
Krem czekoladowy ze sklepu to sam cukier i tłuszcz. Moja propozycja to czekośliwka, która prawie nie zawiera cukru, bo słodycz pochodzi z owoców. Śliwki zawierają dużo błonnika, przeciwutleniaczy i polifenoli, dlatego działają antynowotworowo. Dodatkiem jest surowe kakao, które zawiera magnez, żelazo i inne cenne składniki. Można taką czekośliwką smarować naleśniki, kanapki, ale najlepiej smakuje prosto ze słoiczka :)
Nutella śliwkowa (Czekośliwka)
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki surowego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, wyłożyć do garnka, posypać łyżką cukrem, aby puściły sok. Podlać wodą i dusić co jakiś czas mieszając do rozpadnięcia śliwek a następnie do pożądanej gęstości. Dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii i kakao. Wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków i pasteryzować ok. 30minut.
Moja mama robiła kiedyś coś podobnego tylko dodawała więcej cukru i czekoladę. Twoja opcja podoba mi się jednak bo ma mniej cukru.
OdpowiedzUsuńRobiam czekodżem, jest wspaniały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńMniam, wspaniały przepis, na pewno kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń