Sernik z musem malinowym
Puszysty i wilgotny sernik waniliowy z musem malinowym rozpływający się w ustach. Zamiast pieczonego spodu biszkoptowego można wyłożyć gotowymi kupionymi biszkoptami.
Sernik z musem malinowym
Spód biszkoptowy
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę i piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Sernik
- 1kg sera
- 2 budynie śmietankowe bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ser, budynie, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką, wylać na biszkopt.
Mus malinowy
- miseczka malin
- 2 łyżki cukru
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem.
Na masę serową wyłożyć łyżką mus malinowy (kropki) i za pomocą wykałaczki zrobić "esy floresy". Ciasto wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach.
Pięknie wygląda. Chętnie bym zjadała kawałek....a nawet dwa ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie; nabrałam teraz apetytu na sernik :)
OdpowiedzUsuń