piątek, 5 września 2014

Pęczotto z grzybami

czotto poznałam dość niedawno bo na spotkaniu kulinarnym o kaszy, które miło wspominam. Od tej pory pęczotto gościło na moim stole już kilka razy. Trzeba wykorzystać sezon grzybowy, dlatego dziś propozycja pęczotta z grzybami. Bardzo smaczne i aromatyczne - zdecydowanie najlepsze.
Pęczotto z grzybami
Składniki na 4 osoby
  • 300g kaszy pęczak Kupiec 
  • miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz
  • ser 
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, aż do momentu kiedy kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.



Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz