poniedziałek, 8 września 2014

Potrawka z mięsa z rosołu

Po ugotowaniu rosołu zostaje trochę mięsa, często zamrażam, ale najczęściej obieram od kości i robię potrawkę z warzywami. Wyszło smacznie i zdrowo, a także niezbyt kalorycznie.

Potrawka z kurczaka z warzywami
  • mięso z kurczaka z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki przyprawy gyros (w składzie m.in. kolendra, czosnek, kmin rzymski, imbir, kardamon, rozmaryn)
  • ryż Basmati Sonko
Mięso z rosołu oddzielić od kości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i pieczarki. Nastepnie wrzucić mięso, pokrojoną paprykę oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę. Pod koniec duszenia wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę (cukinia szybko staje się miękka). Doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podałam z ryżem Basmati Sonko.


2 komentarze:

  1. świetne danie i nic się nie marnuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie potrawki i w ogóle przepisy z dodatkiem mięsa z rosołu, dzięki temu ma się dwa obiady:)

    OdpowiedzUsuń