Domowa vegeta
Pierwszą domową vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie.
Domowa vegeta
- 4 marchewki
- 1 korzeń selera
- 4 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- pęczek lubczyku
- pęczek liści selera
-
½ łyżeczki kurkumy
- sól
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, liście lubczyku i selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać sól według uznania i pół łyżeczki kurkumy.
świetny pomysł i dużo zdrowszy niż gotowa:)
OdpowiedzUsuń