wtorek, 2 września 2014

Domowa vegeta

Pierwszą domową vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie. 

Domowa vegeta
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 4 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • pęczek lubczyku
  • pęczek liści selera 
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, liście lubczyku i selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać sól według uznania i pół łyżeczki kurkumy. 





1 komentarz: