niedziela, 31 sierpnia 2014

Wędlina z indyka

Tym razem domowa wędlina z udźca z indyka zrobiona w szynkowarze firmy Tradismak. Wędliny w szynkowarze robi się bardzo szybko. Wystarczy przygotować składniki na szynkę, przyprawić i włożyć do szynkowaru i czekać aż się uparuje. Wędlina z indyka wyszła bardzo smaczna i dietetyczna. 
Wędlina z udźca z indyka
  • 900g udźca z indyka bez kości
  • 1 łyżeczka soli peklowania
  • 2 łyżeczki przyprawy Szeherezada
  • 1 łyżeczka przyprawy Rozkoszna
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
Mięso oddzielić od kości, zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z solą peklową, przyprawami i żelatyną. Aby mięso lepiej wyszło z szynkowara wysmarować go oliwą, na dno wyłożyć 2 liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego a następnie mięso. Szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkowar włożyć na chwilę do gorącej wody i wyjąć gotową szynkę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz