czwartek, 7 sierpnia 2014

Babeczki z cukinią

Smaczne babeczki z dodatkiem cukinii i orzechów. Cukinia ma neutralny smak, a sprawia że babeczki sa wilgotne i dłużej zachowują swoja świeżość. Ilość cukru zmniejszyłam, bo wydawała mi się za duża. Przepis spisałam na kartkę, niestety nie wiem skąd.

Babeczki z cukinią i orzechami
Składniki na 16 babeczek

  • 240g mąki
  • 200g cukru (dałam 150g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150g cukinii 
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
Cukinię najlepiej młodą obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, odcisnąć. Orzechy pokroić. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wymieszać razem, nakładać do foremek. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. 


5 komentarzy:

  1. Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszego katalogu? Promujemy blogerów kulinarnych. Więcej informacji znajdziesz na: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham cukiniowe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie piekłam słodkości z warzywami, ale na pewno wypróbuję, muffinki wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No po prosty pycha!!!!
    Dobrze wygląda,a jeszcze lepiej smakuje!!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń