niedziela, 14 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewająca, gęsta i pożywna zupa z czerwonej soczewicy. Smakuje nieco jak pomidorowa z dodatkiem pikantnych przypraw. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Zupa z soczewicy czerwonej
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej Sante
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów 
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin)
W wodzie ugotować pietruszkę i selera, marchewki pokrojone w plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować do uzyskania wywaru. Następnie dodać szklankę soczewicy, gotować do miękkości. Dolać przecier pomidorowy, zagotować i przyprawić do smaku. Zupa powinna mieć smak ostry, nieco orientalny. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam tą zupę!
    Świetny blog, ten też będę obserwować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwonej nie jadłam ale zieloną owszem często gotuję w Niemczech popieram smaczne warzywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczna i zdrowa zupka:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń