sobota, 6 kwietnia 2013

Sernik na zimno

Uwielbiam serniki w każdej postaci, tym razem sernik na zimno, idealny na upały i nie tylko. Zimą (właściwie niby już wiosna) trudno o smaczne świeże owoce dlatego fajną alternatywą sa żelki, którymi można udekorować ciasto.

Sernik na zimno z warstwą cappuccino
  • 500g sera naturalnego
  • 450g serka homogenizowanego naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru (można więcej)
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki cappuccino
  • galaretka u mnie agrestowa
  • żelki serduszka Gusto do udekorowania 
Spód
biszkopty lub domowy biszkopt

Biszkopt
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka. Następnie przesianą mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szptułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach w tortownicy wyścielonej sreberkiem. Wystudzić.


Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody. Kiedy ostygnie dodać do serków. Dosmakować cukrem pudrem. Połowę masy odlać i można do niej dodać cappuccino, dobrze wymieszać. Można pominąć ten punkt. Rozrobić galaretkę w dowolnym smaku. 
Na biszkopty wylać masę cappuccino. Włożyć do lodówki lub zamrażarki. Jak się zsiądzie wylać masę białą. Następnie galaretkę w dowolnym smaku. Jak zacznie się zsiadać udekorować żelkami. 





Dziękuję firmie Gusto za żelki.
W paczce otrzymałam 
Żelki serduszka, malinki i rekiny.

Malinki to smak mojego dzieciństwa :) Lubię do nich wracać. Dużą zaletą żelek Gusto jest to, że są miękkie, a nie jak większość żelek twarde jak kamień, że aż zęby bolą od gryzienia. Mają naprawdę ciekawe kształty i można nimi przyozdobić nie jeden deser. Rekiny fajnie sprawdziłyby się na niebieskiej galaretce a dżdżownice na kopcu kreta. 

3 komentarze:

  1. A, zakochałam się ;) Uwielbiam żelki, a taki sernik palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik musi być pyszny. Piękny jest
    Kocham żelki

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tymi żelkami wygląda słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń