Warzywa po prowansalsku
Warzywa pieczone po prowansalsku to świetny dodatek do obiadu, do kotleta, ale równie dobrze można jeść same.
Warzywa po prowansalsku
Składniki dla 6 osób:
- 10 ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę. Cukinię i marchewkę w plasterki. Pieczarki i cebule w ćwiartki. Ząbki czosnku drobno w kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać, polać oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1h - 1,5h w 180 stopniach do miękkości. Ziemniaki potrzebują więcej czasu niż pozostałe warzywa.
Czy warzywa pieczemy pod przykryciem ?
OdpowiedzUsuń