Ciasto Marysieńka
Ciemne biszkopty
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 pełne łyżki sypkiego kakao
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placek z orzechami
- 25 dag włoskich orzechów
- 5 białek
- 20 dag cukru kryształu
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 20 dag cukru
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
Polewa
1 tabliczka
deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
1 łyżeczka masła (polewa)
Ciemne biszkopty.
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Dodać cukier, żółtka, kakao, mąkę z
proszkiem i wymieszać
3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.
4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części lub upiec na 2 razy.
Ciasto orzechowe
1. Białka ubić z cukrem
2. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników
i wymieszać.
3. Piec w temp. 180 stopni przez 25-35 minut.
Krem
1. Odlać 1/2 szklanki mleka, a resztę
zagotować z cukrem waniliowym
2. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę
ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka.
3. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować
budyń.
4. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie placka.
I placek (pierwsza część) - krem - II placek
(orzechowy) - krem - I placek (druga część).
Wierzch przyozdobić polewą kakaową. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej.
mniam mniam :) lubię takie budyniowe ciacha!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie przekładańce :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik przed włożeniem wkładki orzechowej powinien już być rozgrzany do 180*, czy możne być rozgrzewający się (włączony około 5 min, przed włożeniem blaszki z ciastem do piekarnika)?
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną dla mnie wskazówkę:)
Pozdrawiam Joasia
Może być rozgrzewający się
Usuń