wtorek, 17 lutego 2015

Zupa czosnkowa

Kremowa, rozgrzewająca zupa czosnkowa o delikatnym smaku. Zrobiłam ją po raz pierwszy i od razu stała się moją ulubioną. Jeśli mamy gotowy bulion zupę robi się bardzo szybko.

Zupa czosnkowa
  • 2 główki czosnku (ok. 20 ząbków)
  • 2 cebule
  • 3 litry bulionu
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do bulionu, gotować do miękkości. Cebule i czosnek drobno pokroić, zeszklić na maśle i dorzucić do zupy. Chochelkę wywaru rozrobić ze śmietaną i wlać do zupy. Zmiksować na krem, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.  

ZUPA KREM

1 komentarz: