Pyzy z mięsem
Pyszne, domowe pyzy ziemniaczane z mięsem. Wymagają trochę pracy i czasu, ale efekt końcowy jest warty zachodu. Do farszu wykorzystałam ugotowane mięso z rosołu. Tak przygotowane pyzy można mrozić, wystarczy je później podgotować.
Pyzy z mięsem
Farsz
- 500g mięsa drobiowego z rosołu
- 2 cebule
- łyżka oleju
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto
- 1kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podałam z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuńBardzo chetnie wpadłabym do Ciebie na takie danie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pyzy:)
OdpowiedzUsuń