sobota, 28 lutego 2015

Pyzy z mięsem

Pyszne, domowe pyzy ziemniaczane z mięsem. Wymagają trochę pracy i czasu, ale efekt końcowy jest warty zachodu. Do farszu wykorzystałam ugotowane mięso z rosołu. Tak przygotowane pyzy można mrozić, wystarczy je później podgotować. 

Pyzy z mięsem
Farsz
  • 500g mięsa drobiowego z rosołu
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Mięso zmielić w maszynce. Cebule pokroić i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa, dosmakować majerankiem, solą i pieprzem. 
Ciasto
  • 1kg ziemniaków
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • sól
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę, wymieszać z mąkami, żółtkami i solą, zagnieść ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i w środek nakładać łyżeczkę farszu, zlepić. Pyzy gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Podałam z podsmażonym boczkiem i cebulką.


3 komentarze: