Faworki - chrust
Faworki obok pączków są najpopularniejszymi smakołykami zjadanymi w Tłusty Czwartek. Faworki zwane inaczej chrustem smażone są u mnie w domu zawsze w karnawale. Przepis sprawdzony z zeszytu mamy.
Faworki
- 100g masła
- 3 żółtka
- 350g mąki
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto ciąć na paski o długości 15cm, każdy pasek rozciąć w środku. Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec paska. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz