czwartek, 12 lutego 2015

Faworki - chrust

Faworki obok pączków są najpopularniejszymi smakołykami zjadanymi w Tłusty Czwartek. Faworki zwane inaczej chrustem smażone są u mnie w domu zawsze w karnawale. Przepis sprawdzony z zeszytu mamy. 
Faworki 
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 350g mąki
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić. Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Ciasto ciąć na paski o długości 15cm, każdy pasek rozciąć w środku. Przez rozcięcie przełożyć jeden koniec paska. Ciasto smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz