poniedziałek, 22 grudnia 2014

Rogaliki migdałowe

Rogaliki migdałowe to kruche ciasteczka, które bardzo wciągają :) Rogaliki te piecze się w Austrii z okazji Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi z jakiejś kulinarnej gazetki.
Rogaliki migdałowe
Składniki na ok. 50 rogalików
  • 360g mąki
  • 100g migdałów Piątnica
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Migdały zmielić, zagnieść ciasto z podanych składników. Formować małe rogaliki. Układać na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać cukrem pudrem.



Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

5 komentarzy:

  1. super, do pochrupania idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem w jakiej gazetce je spotkałam rok temu ;) robiłam je na święta, zniknęły błyskawicznie, są przepyszne. W tym roku upiekę na po świętach ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bardzo dobre, ja od razu podwoiłam ilość składników:)

      Usuń
  4. mmm... pysznie wygladaja! Dziekuje za udzial w akcji))

    OdpowiedzUsuń