Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe to kruche ciasteczka, które bardzo wciągają :) Rogaliki te piecze się w Austrii z okazji Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi z jakiejś kulinarnej gazetki.
Rogaliki migdałowe
Składniki na ok. 50 rogalików
- 360g mąki
- 100g migdałów Piątnica
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Migdały zmielić, zagnieść ciasto z podanych składników. Formować małe rogaliki. Układać na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać cukrem pudrem.
super, do pochrupania idealne :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńWiem w jakiej gazetce je spotkałam rok temu ;) robiłam je na święta, zniknęły błyskawicznie, są przepyszne. W tym roku upiekę na po świętach ;)))
OdpowiedzUsuńTak bardzo dobre, ja od razu podwoiłam ilość składników:)
Usuńmmm... pysznie wygladaja! Dziekuje za udzial w akcji))
OdpowiedzUsuń