niedziela, 28 grudnia 2014

Piernik Staropolski

Ciasto na Piernik Staropolski zagniata się 4 do 6 tygodni przed Świętami. Przez ten czas dojrzewa, z płynnej masy robi się nieco twardszy. Wypieka się 3-4 dni przed podaniem, aby nabrał miękkości. Najlepiej przełożyć go powidłami śliwkowymi.
Przepis z połowy składników ze strony Moje Wypieki
Piernik Staropolski
  • 250g miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 500g mąki
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 40g przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon)
  • powidła śliwkowe
Na polewę
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • orzechy włoskie
Miód, masło i cukier podgrzać cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć na szklanej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (u mnie piwnica) na 4-6 tygodni. Ciasto jest dość płynne, ale pod wpływem zimna robi się twardsze. 
3-4 dni przed Świętami ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć), i rozwałkować (ciasto jest klejące, trzeba dużo podsypywać mąki, można rozwałkować go na silikonowej stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i piec na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 20x30cm przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 
Po upieczeniu blaty obciążyć książkami, wtedy będą równe. Przełożyć powidłami śliwkowymi i znów obciążyć książkami. Najlepiej na drugi dzień przekroić na 2 pierniki. Przygotować polewę. Tabliczkę czekolady wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarować piernik. Wiech posypać orzechami. 
Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i w papierze do pieczenia, aby nie wysychał.


Piernik świąteczny, piernik staropolski na świętaKorzenne przysmaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz