Przepis z połowy składników ze strony Moje Wypieki
Piernik Staropolski
- 250g miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 125g masła
- 500g mąki
- 2 małe jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 40g przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon)
- powidła śliwkowe
- tabliczka czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- orzechy włoskie
3-4 dni przed Świętami ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć), i rozwałkować (ciasto jest klejące, trzeba dużo podsypywać mąki, można rozwałkować go na silikonowej stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i piec na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 20x30cm przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Po upieczeniu blaty obciążyć książkami, wtedy będą równe. Przełożyć powidłami śliwkowymi i znów obciążyć książkami. Najlepiej na drugi dzień przekroić na 2 pierniki. Przygotować polewę. Tabliczkę czekolady wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Smarować piernik. Wiech posypać orzechami.
Piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu i w papierze do pieczenia, aby nie wysychał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz