Strucla makowa
- 500g mąki
- 150g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 30g drożdży
- 1 białko do smarowania
- szczypta soli
- 500g maku
- 200g cukru
- 50g masła
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa, rodzynki, orzechy, powidła
Zrobić zaczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Jajka ubić z cukrem, dodać stopione masło. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać utarte jajka i wyrobić ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ścianek naczynia odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować placek, wyłożyć masę makową i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć do formy, posmarować wierzch białkiem i piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut.
w tym roku odpuściłam sobie struclę. Ale uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda i z chęcią będę się przygotowywał do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link
OdpowiedzUsuńA o jakie dokładnie chodzi? bo wyświetliło się mnóstwo różnych
UsuńW sam raz na święta
OdpowiedzUsuń