Sałatka z cukinii z chilli i czosnkiem
- 2kg cukinii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka chilli
- 2 główki czosnku
- Zalewa:
- 2 szklanki cukru
- 1 ½ szklanki octu
- 6 łyżek oleju
Cukinię pokroić dowolnie, ja zrobiłam "wstążki" na obieraczce do warzyw. Posolić dwoma łyżkami soli i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odcedzić wodę, dodać pokrojony w plastry czosnek i łyżeczkę chilli, wymieszać. Ugotować zalewę z cukru, octu i oleju, gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 12 godzin. Zimną sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i gotowe. Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Z podanych porcji wychodzi ok. 5-6 słoików.
Szukalam przepisu na kechup z cukinii i tak oto zostanę u Ciebie...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło mi. Zapraszam :)
UsuńFajna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Sezon na cukinię w pełni. Nie sposób nie wykorzystać takiego przepisu. Jeśli bez pasteryzacji to ile może bezpiecznie postać w lodówce, jak myślicie?
OdpowiedzUsuń