Wędlina z szynkowara
Niedawno nawiązałam współpracę z firmą Tradismak, otrzymałam szynkowar i zabrałam się do robienia domowej wędliny. Często robiłam wędlinę domową pieczoną w piekarniku, ale z szynkowara jest zdecydowanie lepsza. Moja propozycja to drobiowa wędlina z piersi i udek z kurczaka. Wyszła pyszna.
Wędlina drobiowa
- 1 filet z piersi kurczaka (200g)
- 600g mięsa obranego z udek kurczaka
- 1 łyżeczka soli do peklowania
- 3 łyżeczki przyprawy John
- 4 łyżeczki żelatyny
Mięso z udek pokroić w kostkę, pierś zostawić w całości. Mięso wymieszać z solą peklową, przyprawami i żelatyną. Dokładnie wymieszać. Filet z piersi włożyć na dno, a mięso z udek na filet, zamknąć klamrą dociskową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkowar włożyć na chwilę do gorącej wody i wyjąć gotową szynkę.
smacznie:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że coś takiego jest jak szynkowar:) Często robię sama wędlinę, zawsze piekę w piekarniku. Chciałabym wypróbować to narzędzie, bo wygląda na fajną rzecz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, wędlina wychodzi pyszna :)
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńTeż mam z tej firmy juz trzeci rok i wedlina jest pysz.na!!! Polecam wszystkim niedowiarkom
OdpowiedzUsuń