poniedziałek, 28 lipca 2014

Szynka domowa z łopatki

Kolejna propozycja domowej wędliny z szynkowara. Wychodzą znakomite. Więcej informacji na temat szynkowara można znaleźć tutaj.

Szynka domowa z łopatki
Mięso natrzeć przyprawami i solą, posypac żelatyną, włożyć mięso do szynkowara i wstawić do lodówki na kilka godzin. Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, wstawić do zimnej wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano szynkowar włożyć na chwilę do gorącej wody i wyjąć gotową szynkę. 


2 komentarze:

  1. SUPER...... MAM TAKI GERNECZEK"SZYNKOWAR "FIRMY TRADEMARK....... POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zalecam oglądać to zdjęcie na "głodniaka" - ściska żołądek !

    OdpowiedzUsuń